Parlar sense risc. Per l’exercici segur de la llibertat d’expressió en tots els mitjans

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa se ​​celebra cada any a tot el món el 3 de maig, a partir d’una decisió de l’Assemblea General de les Nacions Unides ara fa 20 anys.

Segons les Nacions Unides (ONU) és una oportunitat per celebrar els principis fonamentals de la llibertat de premsa, per defensar els mitjans de comunicació dels atemptats contra la independència i retre un homenatge als periodistes que han perdut vides en el compliment del seu deure.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va triar aquesta data per commemorar la Declaració de Windhoek, adoptada el 3 de maig de 1991 al Seminari sobre la promoció d’una premsa africana independent i pluralista organitzat per la UNESCO i les Nacions Unides a Windhoek (Namíbia).

En la declaració s’indicava que “per premsa independent s’ha d’entendre una premsa sobre la qual els poders públics no exerceixin ni domini polític o econòmic, ni control sobre els materials i les infraestructures necessaris per a la producció i difusió de diaris, revistes i altres publicacions periòdiques “. I que premsa pluralista fa referència a “la supressió dels monopolis de tota classe i l’existència del major nombre possible de diaris, revistes i altres publicacions periòdiques que reflecteixin la més àmplia gamma possible d’opinions dins de la comunitat”.

Per això, des del projecte Protecció i Projecció del Patrimoni Periodístic ens sumam a la celebració del Dia Internacional per la Llibertat de Premsa, aportant:

  • Mapa sobre la situació de la llibertat de premsa, elaborat per Reporters sense fronteres

  1. Freedom of expression Toolkit (en anglès)
  2. Libertad de Información: Comparación Juridica
  3. Nota conceptual: Hablar sin riesgo: Por el ejercicio seguro de la libertad de expresión en todos los medios

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: