80 aniversari de Ràdio Mallorca

logo_eaj13«Transmite EAJ-13 Radio Mallorca, ubicada en la Calle de la Paz, número 12. Teléfono 1366»

Era el 30 de setembre de 1933 i aquests foren les primers paraules pronunciades per Josep Pons i Monjo durant la primera emissió de EAJ 13 Radio Mallorca. Fou la primera estació legal de radiodifusió mallorquina, sorgida arran del Decret de 1932 del govern de la República. Nascuda el 1933 gràcies  a la iniciativa dels germans Josep i Onofre Fuster, els quals com a telegrafistes i radioaficionat, crearen habilitaren un espai a casa seva, al carrer de la Pau de Palma a manera d’estudi.

El naixement de Ràdio Mallorca EAJ-13 va possibilitar als palmesans de l’època (en els pobles de la Part Forana s’escoltava amb moltíssimes deficiències) disposar d’un nou mitjà d’entreteniment i també d’un important mitjà de culturització, tenint en compte l’alt grau d’analfabetisme de la societat del moment.

L’abril de 1934 van començar les emissions del Diario Hablado com a programa informatiu, va ser molt celebrat socialment, si acte oficial de presentació van acudir personalitats diverses, entre ells el comandant general de Balears, Francisco Franco i Emili Darder, batle de Palma.  Aquest mateix any naixia la revista de Ràdio Mallorca, una publicació quinzenal amb articles tècnics, amb informació dels recitals emesos per l’emissora, informació borsària i esportiva i el detall de tota de la programació de la ràdio amb tota la relació dels discos que es radiaven. Tampoc faltava una secció femenina i una altra infantil.

Deu anys després, Ràdio Mallorca s’associà a la Sociedad Española de Radiodifusión (SER), la qual adquirí el 55 % de les accions metre que la Família Fuster conservà el 45% restant. En els anys cinquanta, Ràdio Mallorca, que tenia el monopoli d’emissió a l’illa des de la seva creació, va veure el naixement de noves estacions com les emissores de Ràdio Joventut a Felanitx i Inca i, sobretot, la creació en 1959 de Ràdio Popular, de la Cadena COPE, que es convertiria en el seu principal competidor.

El 1959 va morir Josep Fuster, que havia dirigit l’emissora des de la seva creació, i va ser substituït en el càrrec pel seu germà Onofre que, al seu torn, va ser succeït en 1972 pel seu fill Gaietà.

El 1968 Radio Mallorca fou una de les primeres emissores del país que va emetre per Freqüència Modulada (FM) a Mallorca, gràcies a les bones relacions existents entre la família Fuster i el cap tècnic de l’emissora en aquell moment Dionís Julià. Durant els primers anys de la FM, Ràdio Mallorca emetia per les seves emissores fins a cinc hores de programació en anglès, amb un programa titulat The Riki Lash Lazzar Show acompanyat de tres hores de programació musical.

Per les ones de Radio Mallorca s’hi han sentit veus com Francisca Pomar, Margalida Compte, Lamberto Cortés “avespa” o Joan Riera. El català arribà a Radio Mallorca gràcies al programa Radio-Scope de Salvador Escamilla, el qual s’emetia en cadena des de EAJ1-Radio Barcelona en cadena, per a Catalunya i Mallorca des de 1964. Una tendència a emprar més el català a les emissions que es consolidaria, en el decurs dels anys posteriors.

Els anys vuitanta serien els canvis a l’empresa que continuarien també durant la dècada dels noranta. En paral•lel als canvis accionarials a nivell estatal, el 1989 la Cadena SER va adquirir la resta d’accions que restaven en mans de la família Fuster i passà a ser-ne l’única propietària. A partir de llavors passà a denominar-se Radio Mallorca – Cadena Ser i inicià un procés de renovació que va acabar amb l’acomiadament del personal tradicional de la cadena, i la contractació de nous professionals, amb titulació universitària, i una potenciació dels informatius.

Disposa de cinc cadenes, a més de Radio Mallorca com a ràdio generalista associada la Cadena Ser , des del seus estudis ubicats al carrer Rector Bartomeu Martorell núm. 35 de Palma, també es realitzen les emissions d’altres cadenes de ràdio pertanyents a PRISA Radio (abans Unión Radio) amb desconnexions locals, com son Los 40 principales, Cadena Dial (en emissió des de 1988), M80 Radio i Màxima FM, que substituí a Sinfo Ràdio el 2002). El conjunt d’emissores de la Radio Mallorca se troben en les primeres posicions en l’Estudi General del Mitjans, a nivell estatal, però també a les Illes Balears.

corte tarta gabilondo Durant aquest 2013 i amb motiu del seu 80 aniversari, s’han preparat un conjunt activitats. Algunes de les que ja s’han realitzat són els un sopar amb els antics i actuals treballadors que comptà amb la presència d’Iñaki Gabilondo, qui el dijous dia 23 anys va fer un programa de dues hores que adjuntam a aquesta entrada.

Des del projecte de Patrimoni Periodístic ens unim a aquesta celebració

http://www.ivoox.com/80-anos-contigo-radio-mallorca-audios-mp3_rf_2070858_1.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: