30 anys de la primera emissió de TV3

Coincidit amb els actes de la Diada Nacional de Catalunya, tal dia com avui s’iniciaren les primeres emissions en proves de TV3, amb Joan Pera donant la benvinguda en l’inici del canal. Per tant avui 10 de setembre de 2013, es compleixen trenta anys de la primera emissió de TV3. Aquest nou mitjà era fruit d’una llei que s’havia aprovat el maig al parlament de Catalunya. El gener de 1984 començaren les emissions regulars.

A les Illes Balears les emissions de Televisió de Catalunya arribaren gràcies a la sol·licitud d’un conjunt de ciutadans que sol·licitaren una connexió per a Illes Balear. El Parlament de les Illes Balears aprovà una proposició no de llei el 22 de març de 1984. Poc després, des de l’Obra Cultural Balear s’engegà una campanya per a la recepció de TV3 a les Illes Balears. Per a possibilitar aquesta recepció el 10 de setembre de 1984, es va constituir l’Associació Voltor.

El juliol de 1985, i gràcies a la construcció d’un repetidor a Alfàbia, fou possible l’arribada de Tv3 a algunes zones de Mallorca. L’èxit d’audiència de Televisió de Catalunya a les Illes Balears va fer que molts ajuntaments posessin en marxa petits repetidors per assegurar-ne una adequada recepció. El 1987 les emissions de TV3 arribaren a Menorca i a Eivissa.

El 1988, es posà en marxa un segon canal, el Canal 33, que aviat arribà a les Balears, així com també les emissions de l’altra televisió autonòmica: Canal 9.

El Parlament de les Illes Balears havia intentat posar en marxa un projecte de televisió autonòmica per a les Illes, però no s’aconseguiria posar en marxa fins a març de 2005. Aquest inici va suposar una coexistència difícil entre els canals de TV3 i Ib3. Així els ciutadans de les Illes Balears varen deixar de rebre alguns dels continguts emblemàtics com ara les retransmissions esportives (sobretot el futbol de lliga) i sèries i pel·lícules en català, alguns dels quals no es traslladaren a la nostra autonòmica.

Amb l’arribada de la TDT, l’Associació Voltor va deixar de ser la responsable de transmetre el senyal i va passar a mans d’Ib3 sota un principi de reciprocitat. Des de llavors a les Illes Balears rebem les emissions de TV3.CAT (amb tota la programació de producció pròpia de TV3 i aquells continguts que o bé tenen els drets o no els té Ib3), així com del Canal 3xl/33 i el canal 3/24.

TV3 també va ser la cadena que va descobrir o va rellançar les carreres de periodistes i showmans televisius catalans com a Xavier Sardà, Andreu Buenafuente, Jordi González, Alfons Arús, Júlia Otero, Àngels Barceló, Josep Maria Bachs, Manel Fuentes, Jordi Estadella, Jordi LP, o Miquel Calçada, etc.

En aquests trenta anys la programació de Tv3 ha tengut un gran impacte. Són molts els que s’enrecorden de veure com Bola de drac, Dr. Slump o Musculman dins el Club Super 3, programes musicals com Sputnik o sèries de televisió com Porca Misèria, Plats bruts. Els horabaixes, les seriès Poble Nou, Nissaga de poder, Laberint d’Ombres, El Cor de la Ciutat, Ventdelplà o ara La Riera comptaven i compten amb molts seguidors a les Illes, com el darrers gran èxit: Polseres Vermelles. Els Telenotícies i els programes informatius com 30 minuts, 60 minuts o el recentment desaparegut Àgora.  I no cal dir que encara molta gent recorda haver passat hores mirant programes com Filiprim, Amor a primera vista, Malalts de tele, Caçadors de bolets, Caçadors de paraules, Afers exteriors, Les mil i una, Sense Títol, La Cosa Nostra, Alguna pregunta més, … i més recentment Polònia i Crackovia.

Durant aquests trenta anys Tv3 ha engegat projectes innovadors i en alguns aspectes ha fet de mirall en què es miraven parts dels mitjans de comunicació estatal, ja que n’han adquirit programes i sèries o també han participat en coproduccions.

Les emissions de TV3 a Catalunya a la resta de territoris de parla catalana, han permès avançar en el procés de normalització de la llengua catalana en els mitjans de comunicació. No obstant això, sovint se l’ha acusada d’utilitzar una català light, amb forta presència del dialecte barceloní i manca de veus d’altres indrets on es parla en català.

Per molts d’anys!!!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: